Om

ORD mot ORD

 

OM MIG

Jag befinner mig i hjärtat av Höga Kusten med havet och de berömda klipporna vid Rotsidan ett stenkast från huset. Jag har, innan jag hamnade här, levt ett händelserikt liv och har i olika omgångar bott och arbetat utomlands. Vistelserna utomlands har dels bidragit med en kulturell förståelse för likheter och olikheter mellan Sverige och andra länder. Då jag under nästan 10 år bodde och arbetade i Danmark är det av naturliga skäl den danska kulturen och det danska språket som ligger mig närmast, näst efter mitt svenska arv. Sammantaget har jag i drygt 2 år arbetat i sammanhang där engelska har varit huvudspråk . Jag har så länge jag kan minnas intresserat mig för språk och språknyanser, vilket har bidragit till att jag tycker det är spännande och fascinerande att översätta språk. Under de dryga 10 år som jag jobbade inom kundservice och försäljning - både i Sverige och i Danmark - upptäckte jag på allvar språkets betydelse i kontakten med människor och att försåelsen för motpartens språk och kultur ofta fungerade som en nyckel för att nå in till människor. För mig var det en fördel att snabbt kunna byta språk och använda mig av det språk som passade kunden bäst oavsett om det var danska, svenska eller engelska - även i de fall då kunden kunde svenska men hade danska eller engelska som modersmål.

 

Jag översätter i huvudsak danska och engelska texter till svenska då största parten av mina uppdragsgivare tills vidare inte är svenska. Jag ser dock fram emot att utveckla min verksamhet med fler och nya kontakter på den svenska marknaden, och då främst inom områden där det finns behov av översättningar från svenska till danska.

 

På fritiden njuter jag av uteliv och natur - oavsett om det är hemma på tomten eller i de slående vackra omgivningar som Höga Kusten har att erbjuda.

 

Parallellt med med arbetet i eget företag utbildar jag mig till psykolog vid Umeå universsitet. Psykologi är ett stort intresseområde och jag tycker det är intressant att det går att lägga en psykologisk aspekt på språk, kultur och igenkänningsmekanismer. Språkets och kulturens betydelse för människors välbefinnande är något som framträder tydligt under mina studier till psykolog.

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved.